Het dertiende sterrenbeeld:
De Slangendrager

Geloof jij in astronomie en lees je regelmatig horoscopen van sterrenbeelden? Dan weet je, en waarschijnlijk ook als je dit niet regelmatig doet of er niet in gelooft, dat er twaalf sterrenbeelden zijn en deze sterrenbeelden zijn gekoppeld aan de dagen waarop iemand geboren is, zo zijn er maagden, weegschalen, schorpioenen en tweelingen. Maar wist je dat er nu ook een dertiende sterrenbeeld blijkt te zijn? Het is iets waar veel mensen een lange tijd niet van geloofden dat het echt zo was, maar nu blijkt het toch echt waar te zijn: er is een dertiende sterrenbeeld en dit sterrenbeeld heet slangendrager. We vertellen je er alles over.

Waar komt dit dertiende sterrenbeeld ineens vandaan?

Om antwoord te kunnen geven op de vraag waar dit dertiende sterrenbeeld slangendrager ineens vandaan komt, moeten we ver terug in de tijd, namelijk 3.000 jaar geleden. De Babyloniërs die toen leefden, besloten namelijk om het dertiende sterrenbeeld slangendrager te schrappen, terwijl daarvoor door astronomen wel al dertien sterrenbeelden waren ontdekt. Nu vraag je je misschien af waarom ze dit deden en of ze iets tegen het sterrenbeeld slangendrager hadden: nee, helemaal niet, ze worstelden alleen met de twaalf maanden.

De kalender van de Babyloniërs bestond destijds namelijk al uit twaalf maanden. Ze vonden het daarom handiger om een twaalfde van een jaar te pakken, een periode dus, en daaraan de sterrenbeelden te koppelen, zodat er uiteindelijk twaalf in plaats van dertien sterrenbeelden zouden zijn. Slechts een praktische reden dus. Het schijnt wel zo te zijn dat de Babyloniërs het dertiende sterrenbeeld niet wilden verhullen. Ze schijnen dus zelfs toe te hebben gegeven dat er gewoon dertien in plaats van twaalf sterrenbeelden zijn. Maar nu je de oorsprong weet van het dertiende sterrenbeeld vertellen we je graag alles over wat slangendrager precies is.

Wat betekent het dertiende sterrenbeeld slangendrager precies?

Er verandert nogal wat als de slangendrager officieel tot de dierenriem zou gaan behoren. Niet alleen verschuiven dan alle sterrenbeelden, ook hebben diegenen die tussen 29 november en 17 december, officieel de data van de slangendrager, ineens niet meer boogschutter of schorpioen als sterrenbeeld. Gelukkig weten we ondertussen dat astrologen het graag bij de twaalf horoscopen willen houden, ook al wordt wel redelijk verondersteld dat het niet zomaar een fabeltje is dat het dertiende sterrenbeeld slangendrager echt bestaat. In 2011 deed de Minnesota Planetarium Society zelfs een officieel voorstel, maar dit werd afgewezen.

Geen verschuivingen dus in de kalender als het gaat om de sterrenbeelden en de daarbij horende horoscopen. Wel verschuivingen voor iedereen die schorpioen of boogschutter is en misschien toch een slangendrager blijkt te zijn? Ook geen enorme verschuivingen. Waarom dan niet? Omdat de slangendrager een soort mengelmoes van de boogschutter en de schorpioen blijkt te zijn. Dus mocht je een boogschutter of schorpioen zijn en toch een slangendrager blijken te zijn, dan zal je karakter niet opeens heel erg anders zijn.

Ophiuchus, Slangendrager

Wat zijn de eigenschappen van een slangendrager?

Een slangendrager, die officieel Ophiuchus wordt genoemd, is iemand die altijd doorzet en vooral voor zichzelf de lat enorm hoog legt. Slangendragers staan symbool voor evenwicht en eenheid tussen man en vrouw. Daarnaast zijn ze leergierig en vindingrijk, volgen ze hun hart en gaan ze het geluk achterna, niet alleen voor henzelf, maar ook voor hun omgeving. Dit zijn de positieve eigenschappen van een slangendrager, maar zoals ieder sterrenbeeld heeft de slangendrager ook negatieve eigenschappen. Wat deze zijn vertellen we je hieronder.

Een slangendrager kan namelijk wantrouwig zijn en als er een conflict of een ruzie is, dan kan de slangendrager ineens behoorlijk explosief reageren. Aan de andere kant is het hart van de slangendrager groot en zit dit hart vol liefde, dus is binnen de kortste keren een ruzie weer bijgelegd. Zo, nu weet je alles over de slangendrager, over de geschiedenis van de slangendrager en wat de positieve en negatieve eigenschappen zijn. Maar waarschijnlijk moeten we het in de toekomst blijven doen met de twaalf sterrenbeelden die we al kennen.